El monumento al bombero

El MONUMENT AL BOMBER

 

Sant Joan de Deu

El dia 26 de gener del 1.967 va ser inagurat el que va proclamar-se com a monument al bomber, al jardinet que havia quedat al xamfrà dels carrers Provença i Villarroel després de la construcció d’un bloc d'habitatges en la part d’aquest segon carrer que completava el solar del que era Parc Central dels bombers de Barcelona.

Aquesta dedicació va ser una iniciativa de Ràdio Nacional d’Espanya, essent delegat del Servei En José Luís Torres Cáceres i alcalde de la ciutat En Josep Maria de Porcioles i Colomer, que van inaugurar-la en un acte solemne. L’estàtua representa un bomber que salva una nena d’un suposat sinistre, la va tallar l’escultor Sebastià Badia, deixeble del conegut escultor català Manolo Hugué, i va inspirar-se en la figura del bomber de Barcelona Francesc Gascón Albero.

L’estàtua ha complert durant anys la funció de monument que se li havia atribuït, i tant nosaltres en dates assenyalades com els ciutadans anònims en qualsevol moment hem dipositat als seus peus rams de flors en senyal d’homenatge als bombers, especialment als que havien mort en el compliment del seu deure.

Però enteníem que un monument, per ser-ho, necessita una dedicatòria explícita, cosa que ens va fer pensar en complementar-lo de manera adient i, dés de la creació del CAU DEL JUBILAT com a secció de l’Agrupació Cultural i Esportiva dels Bombers de Barcelona, el març del 1996, el nostre Delegat Josep Martí i Bòria va mantenir la idea fins a interessar els altres membres de la junta en el projecte d’una placa que completés dignament aquest espai, projecte que es va aprovar en assemblea general ordinària del mes de febrer de 1.999 i va portar-se a terme com ara pot apreciar-se, encastada en una pedra natural que es va considerar adient.

La proposta a l’assemblea plantejava tres possibilitats: interessar l’Ajuntament per tal que anés al seu càrrec, buscar una empresa que ho financés o fer-ho per subscripció entre nosaltres, aprovant-se per aclamació aquesta tercera possibilitat, que en la intenció d’aquell moment volia dir entre els jubilats, però que vam entendre tot seguit que havia d’incloure també els bombers en actiu.

Així, el dia 8 de març del 1999 vam iniciar la celebració de la festa del nostre Patró Sant Joan de Déu amb la inauguració de la placa esmentada, fosa en bronze i encastada damunt d’una pedra natural fixada a terra, davant de l’estàtua i amb la següent inscripció:

BOMBERS DE BARCELONA

EN HOMENATGE

ALS COMPANYS MORTS

AL SERVEI DELS CIUTADANS

considerant que, ara sí, el conjunt constitueix un veritable Monument al Bomber, i no solament de Barcelona, sinó de qualsevol altra població o país.

 

Conjunt escultòric viatger

Originalment es va instal·lar al Parc de l'Eixample, c/ de Provença amb c/ de Villarroel (xanfrà).

Amb l'enderroc de la caserna de l'Eixample (2010) es va reubicar el conjunt. Va ser instal·lat a la façana de la caserna del Poble-Nou, c/ de Castella.

El 2016 amb la inaguració de la remodelada caserna del Poble-Sec, convertida ara en l'Espai Bombers, Parc de la Prevenció de Barcelona. El conjunt escultòric va ser traslladat instal·lant-se l'entrada de l'Espai Bombers c/ de Lleida. On es troba actualment ubicat.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.