Degut a l’interès mostrat pel socis del CAU en visitar la Fàbrica Fabra i Coats, el CAU va tornat a demanar fer una nova visita guiada als amics de Fabra i Coats.
Com en l’anterior visita, aquesta a estat un èxit de participació. Tots els assistents han quedat encantats amb les explicacions i el recorregut per les instal·lacions de l’antiga fàbrica.
La fàbrica Fabra i Portabella dirigida pels germans Ferran i Romà Fabra i Puig, El 1903 es fusionà amb l’escocesa J&P Coats, i en sortí la societat anònima Filatures de Fabra i Coats, que monopolitzaria el sector en l’àmbit estatal. Com a reflex d’aquesta fusió quedà el nom del carrer d’Escòcia en el nomenclàtor de Sant Andreu. La nova empresa va dur a terme una reordenació de la producció a cadascuna de les factories: a Sant Martí mantingué els filats de lli i cotó i els teixits per a xarxes de pesca, mentre que a Borgonyà es concentraren la filatura i els torçats de cotó, eliminarien els processos d’acabats, i a la fàbrica de Sant Andreu de Palomar, a més de filats i retorts, portaren a terme els processos de blanqueig, tint i acabats del fil de cosir.
Amb la introducció de la firma britànica es va dur a terme una sèrie d’innovacions en el camp dels serveis socials de l’empresa, donant-li els trets de colònia industrial. L’any 1915, l’empresa tenia més de 1.500 treballadors i en el seu moment àlgid va arribar a donar feina a tres mil persones, majoritàriament veïnes de Sant Andreu. A la dècada del 1930 va ser una de les primeres empreses que atorgava als treballadors una setmana de vacances pagades i a poc a poc la seva organització interna va anar millorant, creant-se, fins i tot, un cos de bombers propi.(font Vikipèdia)